“Druppel-art” in de tuin door guttatie

guttatie

Druppel-art

Er zijn heel veel creatieve mensen die de mooiste dingen maken. Beelden, schilderijen, glaskunst en ga zo maar door! Maar wij tuinmensen (plantnerds, gardenfreaks) krijgen die vaak zonder dat we er iets voor hoeven te doen. Deze ‘kunststukjes’ worden in onze tuin aangetroffen in vorm van waterdruppels die te vinden zijn op sommige bladeren. Dit verschijnsel noemen we ook wel het lotuseffect. Het komt vaak door waterdruppels, die achter zijn gebleven na een regenbui. Veel exotische planten hebben een blad wat zo gemaakt is, dat water en vuil er vanzelf afrolt. Dat zorgt er vooral voor dat het blad niet bezwijkt onder het gewicht van al die druppels. En zo’n tropische bui kan een grote hoeveelheid water laten vallen! Door het lotus effect blijft het water soms ook in de pockets op het blad achter, net zo lang tot het gewicht teveel wordt en de druppels er af rollen.

Guttatie

Maar een regenbui is niet de enige die druppels achter laat. De plant zelf heeft een soort ‘overdruk-systeem’, ook wel guttatie genoemd. De wortels van een plant nemen mineralen en water uit de bodem op. De plant zal het vocht via de bladeren weer laten verdampen. Maar soms is de druk in de plant te hoog en is  verdamping niet voldoende om al het water kwijt te kunnen. De plant zal dan het overtollige water via de zgn. hydathoden naar buiten persen. Deze hydathoden zijn eigenlijk een soort poriën. Guttatie treedt vooral op als de plant s’ morgens wakker wordt en bij een hoge luchtvochtigheid.

Mocht u zelf mooie foto’s hebben van dit fenomeen? Stuur ze naar ons toe (en laat weten om welke plant het gaat) en we plaatsen deze onder dit bericht!

Foto’s kunt u sturen naar info@exoticleaf.nl