Hardheidszones; wat moet ik er over weten?

NL

De hardheidszone is in de plantenwereld een bepaald gebied waarin de gemiddelde jaarlijkse minimumtemperatuur boven een bepaalde waarde blijft. De hardheid kan voor plantensoorten aangeven of in een gebied deze betreffende planten of bomen de winter kunnen overleven.

De zgn. code hangt af van de strengste vorst die gemiddeld jaarlijks optreedt. De kuststrook van Nederland bevindt zich in winterhardheidszone 8a (-9 tot -12 °C), Midden-Nederland in 7b (-12 tot -15 °C) en delen van Drenthe, Oost-Groningen en Zuid-Limburg in zone 7a (-15 tot -18 °C). Planten met deze of nog lagere cijfers voor de winterhardheid zullen er gewoonlijk goed de winter doorkomen. Planten met code 8 komen alleen in het westen van Nederland goed de winter door.

Gezien we in de toekomst te maken hebben met een verdere opwarming van het klimaat zullen matig winterharde planten ook elders in Nederland toegepast kunnen worden. De voorwaarde voor het succesvol aanplanten van deze exoten is natuurlijk ook afhankelijk van de locatie binnen Nederland, de grondsoort en het microklimaat van deze locatie. Een wintergroene plant op een heuvel gericht op het zuidoosten zal bijvoorbeeld sneller uitdrogen bij vorst dan wanneer de plant beschut op het westen gericht staat.

Dus…met de juiste omstandigheden en middelen kunnen we veel bereiken. Het is natuurlijk super om een ‘lastige’ exoot te laten overleven in dit koude kikkerland!

Hieronder vind u een schema met de hardheidszones:

 

USDA-zones
USDA-zones